Rygestop med e-cigaretter

Elektroniske cigaretter er batteridrevne anordninger, der ligner en tobakscigaret, men indeholder vand og nikotin opløst i glycerin samt smagsstoffer. E-cigaretter kan også fås uden nikotin. Det har vist sig, at elektroniske cigaretter er velegnede til rygestop, da du har mulighed for at nedtrappe nikotinniveauet gradvist.

Bedre rygestop med e-cigaretter

Traditionel rygning er noget af det farligste, du kan gøre mod din krop. Du udsætter kroppen for cirka 4.000 giftige kemikalier, som du inhalerer i lungerne ved hvert sug. 40 af disse stoffer er kendt for at være kræftfremkaldende, hvilket gør traditionel rygning til en yderst risikabel og sundhedsfarlig aktivitet, der kan forårsage lungekræft og andre luftvejslidelser. Det er estimeret, at hver cigaret koster 14 minutter af en rygers liv.

Heldigvis vil et rygestop medføre mærkbare resultater med det samme, og det kan e-cigaretter hjælpe dig med. I forhold til traditionel rygning har e-cigaretter nemlig en minimal skadelig effekt. Elektroniske cigaretter indeholder ikke den giftige røg, tjære og kemikalier, der er til stede i en normal cigaret. Selvom det er markedsført som et “mere sikkert” alternativ til cigaretter og ikke nødvendigvis et middel til at ophøre rygning, køber mange af vores kunder produktet som et middel til rygestop.

Flere undersøgelser viser da også, at den elektroniske cigaret er en lige så sikker og effektiv metode til rygestop som nikotinplastre og andre rygestopmetoder, og e-cigaretten er tilmed langt billigere. Blandt andet viser en undersøgelse fra Italien (udført af overlæge R. Polosa), at 40 rygere nedsatte deres forbrug af almindelige cigaretter med over 50%, og 23% holdt helt op med at ryge.

Sundhedsmæssige konsekvenser

I øjeblikket er der flere undersøgelser i gang vedrørende de langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser af at indånde nikotindamp. Vælger du at købe væsker med nikotin, forbliver du afhængig af at dampe på en e-cigaret. Vi fører dog også væske helt uden nikotin, så du kan beholde fornemmelsen af at ryge, men helt undgå nikotinen.

Nikotin er ikke det stof i tobaksrøg, som forårsager kræft. Det er dog velkendt, at nikotin kan forårsage blodpropper ved indtagelse over en længere periode. At indånde REN nikotin eller få det på huden kan være sundhedsskadeligt.

American Association of Public Healths læger har udtalt, at den elektroniske cigaret er minimalt skadeligt for menneskers sundhed sammenlignet med almindelige cigaretter. Bestil e-cigaretter hos esug.dk og kom godt i gang med dit rygestop.

5 gode råd til rygestop

Selvom du tager beslutningen om et rygestop, udfordres mange af at holde fast i den beslutning og eksekvere den. Rigtig mange falder tilbage i de dårlige vaner. For at undgå dette findes nogle gode råd, som kan hjælpe dig med at finde motivationen til at fastholde de gode vaner og blive smøgerne kvit.

1. Forberedelse og seriøsitet

Når du stopper med at ryge, er det en afhængighed, du vinker farvel til. Derfor er det vigtigt, at du forbereder dig grundigt på udfordringen og er seriøs omkring din beslutning om rygestop.

2. Kommunikation til omgivelserne

I forlængelse af forberedelsen er det vigtigt, at du fortæller din omgangskreds, at du har tænkt dig at stoppe med at ryge. Selvom du tidligere har prøvet et rygestop, som ikke varede ved, er det vigtigt at have mennesker tæt på, som kan hjælpe dig med at holde fast i rygestoppet. Hvis du har en partner eller ægtefælle, som også ryger, men ikke ønsker at holde op, er det vigtigt at kommunikere faste aftaler såsom at fjerne cigaretskodder osv. Fristelsen skal ganske enkelt minimeres.

3. Fjern forhindringerne

Du vil være skrøbelig i den første svære periode, og du bør derfor forsøge at fjerne alle forhindringer, der kan gøre dig stresset på arbejdet og i hjemmet. Ro er en vigtig faktor, og det kan være en fordel at starte et rygestop på en ferie eller i en anden periode, hvor du er væk fra hverdagens vaner og rutiner.

4. Fokuser på forandringer

Rygning er usundt for kroppen og forkorter levetiden. Det er den primære grund til, at de fleste vælge at stoppe. Man finder dog først ud af, at man lever længere, når det ene ben er i graven. Så selvom det kan være svært at se, mens du er midt i et rygestop, skal du lægge mærke til de små forandringer. Uden cigaretter forbedrer du højst sandsynligt konditionen, får en bedre kulør i ansigtet og lugter ikke af røg hele tiden.

5. Bryd vanerne

Husk, at cigaretter ikke er en livskvalitet, så ret fokus mod, at det er et sundt initiativ, og få kontrol over dit eget liv igen. Start med at bryde de vaner, der hænger sammen med en cigaret. Skær ned på morgensmøgen, smøgen efter hvert måltid og smøgen, du ryger, når du er på farten. Ved at bryde vanerne, bliver du i større grad i stand til at nedtrappe nikotinen i kroppen, hvilket gør processen en helt del nemmere.