Er e cigaretter farlige?

‘E cigaretter er lige så farlige som almindelige cigaretter’. Den påstand har du sikkert hørt mange gange, hvis du er af de mange danskerne, som ryger e cigaretter. Men er der mon hold i det, tænker du måske. 

Flere eksperter mener, at det er forkert at sige, at e cigaretter er lige så farlige som almindelige cigaretter. Som det kan læses i denne artikel, påpeger tidligere overlæge og mangeårig ekspert i rygeafvænning, Philip Tønnesen, at den store synder i almindelige cigaretter er tobak og afbrændingen af den.

E cigaretter er uden tobak og derfor ikke lige så farlige, og af samme grund, kalder Philip Tønnesen e cigaretter for ‘en smadder smart opfindelse’.

E cigaretter indeholder til gengæld vanddamp, tilsætningsstoffer og eventuelt nikotin. Men det betyder ikke at e cigaretter er farlige. Tilsætningsstofferne består bl.a. af propylenglycol og glycerol. Glycerol bruges som emulgator i fødevarer, og propylenglycol bruges som fugtgiver i bl.a. fødevarer, medicin og tandpasta. Derudover har det også været brugt i astma-sprays.

I samme artikel forklarer Philip Tønnesen dog, at det kan være skadeligt på sigt, men at risikoen er lille i forhold til almindelige cigaretter.

Hvis man indånder en vis mængde propylenglycol og/eller glycerol hver dag, kan vi ikke udelukke, at det kan være skadeligt. Det kan være en lille potentiel risiko, men sammenlignet med at ryge, er risikoen næsten uden betydning”, forklarer han til netdoktor.dk.

Giver e cigaretter vand i lungerne?

Hvis du ryger e cigaretter, er du sikkert også stødt på påstanden om, at e cigaretter giver vand i lungerne. Men denne påstand er også noget tynd.

Vand i lungerne, eller lungeødem som det hedder medicinsk, er et symptom på en række sygdomme, specielt hjertesygdomme. Den primære årsag til denne tilstand er hjertesvigt, hvor den venstre side af hjertet ikke kan pumpe blodet fra lungerne hurtigt nok ud i kroppen.

Det betyder så, at der skabes et øget tryk, hvor iltet blod og væske i form af blodplasma føres tilbage til lungeblærerne. Her skulle der normalt være luft, men nu får det i stedet flydende blodplasma.

I og med at der tale om blodplasma i lungerne, og ikke decideret vand, virker det derfor også ganske usandsynligt, at e cigaretter skulle give vand i lungerne. I så fald ville det også give vand i lungerne at tage i dampbad, når man er på wellness-tur. Og det hører vi trods alt heller ikke om.

Får man svamp i lungerne af e cigaretter?

Der findes også folk der påstår, at man kan få svamp i lungerne af at bruge e cigaretter. Og hvis man ikke kender fakta, er det også en påstand der kan virke sandsynlig. Man udånder trods alt dampskyer. Men det der i virkeligheden dampes, er en kombination af propylenglycol og vegetabilsk glycerol.

Begge disse væsker er antibakterielle, hvorfor svampesporer bør have svært ved at leve i disse omgivelser. Derfor bør det være ganske svært at få svamp i lungerne af e cigaretter, da svamp og bakterier har svære levevilkår i væsken der dampes.

Er passiv rygning fra e cigaretter lige så farligt som ‘almindelig’ passiv rygning?

Lad os med det samme slå fast, at passiv rygning aldrig vil være fuldkommen ufarligt, eller decideret uskadeligt. Dog er det et område, hvor der ikke er specielt meget forskning, hvorfor det er svært at sige noget entydigt.

Dog har ekspert i rygeafvænning Philip Tønnesen, i dette Go’ Aften Danmark-indslag lavet en sammenligning der er til at forstå.

Han sammenligninger passiv rygning fra almindelige cigaretter med at blive trådt over fødderne af en elefant, hvor passiv rygning fra en e cigaret svarer til at blive trådt over fødderne af en mus.

Alt til e cigaretter hos Esug

Husk at du på esug.dk kan finde et enormt udvalg af alt, hvad du skal bruge til e cigaretter. Vi har eksempelvis et stort udvalg af POD startsæt, batterier og andet tilbehør.

Hvis du vil vide mere om de bedste e cigaretter på markedet lige nu, har vi skrevet en langt blogindlæg, som guider dig til de bedste e cigaretter lige nu. 

Esug var en af de første danske webshops på markedet, som i 2011 begyndte at sælge alt til e cigaretter. Derfor har vi stor ekspertise inden for feltet, vi kender producenterne og vi har en loyal og tilfreds kundebase.

Du kan se hvad vores tidligere kunder siger om os på Trustpilot, hvor vi har en fremragende rating.