Er en e cigaret skadelig?

E cigaretter er blevet utroligt populære i Danmark i løbet af de sidste par år. Der er efterhånden mange der er røget med på bølgen, og nyder indtagelsen af nikotin-dampene, som kommer i mange lækre smagsvarianter.

Grundet den store popularitet, har der også være meget debat omkring, hvorvidt e cigaretter er lige så skadelige som almindelige cigaretter. Derfor vil vi i dette blogindlæg gennemgå de forskellige aspekter, og forklare hvordan flere forskere peger på, at e cigaretter ikke er ligeså skadelige som almindelige cigaretter, og hvorfor det kan være et godt middel til rygestop.  

Hvad indeholder e cigaretter?

For at diskutere e cigaretter på et ordentligt niveau, skal man selvfølgelig være klar over, hvad de indeholder.

E-væsken i en e cigaret består som regel af tre til fire ingredienser. Vegetabilsk glycerin, propylenglycol, aroma og nikotin. En e cigaret indeholder altså intet tobak, hvilken er en meget afgørende faktor, når man snakker om, om e cigaretter er skadelige i forhold til almindelige cigaretter.

Tobak indeholder nemlig en masse farlige stoffer, og udover det, dannes der ekstra mange farlige stoffer, når tobakken afbrændes. Hvilket altså ikke sker ved en e cigaret.

Derfor kalder tidligere overlæge og mangeårig ekspert i rygeafvænning, Philip Tønnesen, e cigaretter for en ‘smadder smart opfindelse’ i en artikel på netdoktor.dk. 

Hvor skadelige er e cigaretter i forhold til almindelige cigaretter?

Forbrænding af tobak er den store synder, når det kommer til rygning, har seniorforsker ved University College London, Lion Shahab, tidligere slået fast overfor videnskab.dk.

 

I samme artikel peger han på, at e cigaretter må formodes at være mindre skadelige end almindelige cigaretter, da der ikke foregår nogen afbrænding af tobak.

“Forbrændingen af tobak producerer kræftfremkaldende stoffer og giftstoffer. Dette er simpelthen ikke tilfældet med e cigaretter, da der ikke forbrændes noget. Derfor fremstiller e cigaretter ikke giftige forbrændingsprodukter. Det er svært at forestille sig, hvordan e cigaretter ikke ville være mindre skadelig end cigaretter. Jeg vil faktisk vædde på, at e cigaretter er sikrere end cigaretter”, siger Lion Shahab i samme artikel.

Den påstand underbygges af en undersøgelse fra samme universitet, som blev udgivet i Annals of Internal Medicine. Forskerholdet havde sat sig for at undersøge spor efter en række giftige og kræftfremkaldende stoffer i spyt og urin hos en række forskellige langtidsbrugere af forskellige nikotinpræparater.

Undersøgelsen viste bl.a, at gruppen som udelukkende var langtidsbrugere af e cigaretter havde færrest spor af giftstoffer og kræftfremkaldende stoffer.

Hvad er fordelene ved en e cigaret?

En af de helt store fordele ved en e cigaret er, at man slipper for alle de skadelige stoffer, som kommer i forbindelse med afbrænding af tobak. 

 

Derudover kommer e cigaretter i en masse forskellige varianter, med mange forskellige aromaer og smagsvarianter. Udvalget er enormt, og man kan finde mange interessante varianter.

Hvis du gerne vil se vores anbefalinger til nogle af de bedste e cigaretter på markedet lige nu, kan du læse vores guide til de bedste e cigaretter lige her.

 

En anden fordel ved e cigaretter er, at det kan være effektivt middel til rygestop af almindelige cigaretter. Et mindre studie fra 2011 undersøgte således, hvad der skete med rygeres cigaretforbrug, efter at de i en periode udelukkende havde røget e cigaretter.

Studiet viste, at halvdelen af rygerne havde nedsat deres forbrug med over 50 %. Samtidig var hele 23 % fuldkommen stoppet med at ryge.

E cigaretter hos Esug

Hos Esug kan du finde et enormt udvalg af alt, hvad du skal bruge til e cigaretter. Vi har eksempelvis et stort udvalg af POD startsæt, batterier og andet tilbehør.

Esug var en af de første webshops på markedet, som tilbage i 2011 begyndte at sælge alt til e cigaretter. Derfor har vi stor ekspertise inden for feltet, vi kender producenterne og vi har en loyal og tilfreds kundebase.

Du kan se hvad vores tidligere kunder siger om os på Trustpilot, hvor vi har en fremragende rating.