Den store e cigaret guide - Det skal du vide

Hvis du er ny i e cigaret-gamet, er der mange ting som kan være forvirrende at forholde sig til. Måske har du også en masse spørgsmål, som du gerne vil have besvaret. Derfor har vi lavet denne e cigaret guide.

Her vil vi prøve at komme hele vejen rundt, og forklare alt hvad der er værd at vide om e cigaretter, når man er helt ny.

Hvad er en e cigaret?

Hvis man er i tvivl om, præcist hvad en e cigaret er, kommer her en kort forklaring.

En e cigaret er et alternativ til almindelige cigaretter, som udsætter dig for færre skadelige stoffer. Grunden til at det hedder ‘e cigaretter’ er, at selve ‘cigaretten’ er drevet af el. Batteriet leverer strømmen til e cigaretten, som aktiveres ved at holde en indbygget knap nede.

Når man ryger en e cigaret, inhalerer man damp fra en e-væske/e-juice, som kan være med eller uden nikotin. Derudover er e cigaretter specielle, fordi man kan vælge mellem alverdens forskellige smage, når man vælger sin foretrukne e-juice.

E cigaretter findes i to overordnede hovedgrupper. Mund-til-lunge sug (MTL) og direkte-lunge sug (DL). MTL-varianter er primært henvendt til nybegyndere, eller personer som foretrækker en oplevelse, som minder om en almindelig cigaret. DL-varianter er ofte en smule mere avancerede, og kan typisk justeres i forhold til watt og temperatur. DL-varianter minder i princippet mere om en vandpipe, end om en almindelig cigaret.

Hvad er der i en e cigaret?

Det ville selvfølgelig ikke være en ordentlig e cigaret guide, uden at forklare hvad en e cigaret består af. Så det kommer her.

Selve e cigaretten består af tre komponenter; Et batteri, en clearomizer og en coil. Derudover kommer e-juicen som et vigtigt element udefra.

Batteri

Batteriet er den komponent, som er ansvarlig for at levere strøm til din e cigaret. Batterier til e cigaretter kan købes med forskellige kapacitet, som svinger mellem 650-4200 mAh (milliampere timer). Jo højere et mAh-tal batteriet har, jo længere tid kan batteriet bruges mellem opladninger.

Clearomizer

En clearomizer er den tank, hvor e-juicen fyldes i. For at påfylde e-juice, skal clearomizerens base skrues helt ud. Herefter kan det påfyldes langs indersiden af tanken.

De nyere modeller kan have top fyldning, hvor man blot skubber det øverste af toppen på tanken til siden, for nem påfyldning af e væske.

På pod systemerne klikker man blot poden ud af batteriet og hiver flappen ud, hvorefter man kan påfylde sin e væske.

Coil

Coilen sidder inde i clearomizeren, og er skabt til at fordampe e-juicen. En coil kaldes nogle steder også for en forstøver, en atomizer eller en brænder. Inden i coilen sidder der vat.

Det er vigtigt at e væsken for lov til at trænge ind og gennemvæde vattet før du begynder at dampe. Dette tager typisk 10-15 minutter.

Man kan med fordel pre juice coilen. Dette gøres ved at komme et par dråber e væske på de hvide felter på coilen inden den sættes i clearomizer / tanken.

En coils levetid mindskes ved f.eks.: Hyppige skift af e væske smag, meget søde e væsker og forkert vg/pg blanding.

E-juice

E-juice er den væske, som du hælder på din e cigaret. Det er denne væske som afgør, hvordan din e cigaret smager.  E-juice findes i et utal af varianter, og der er virkelig en masse forskellige smage at vælge imellem.

Se vores udvalg af e juice her.

De forskellige komponenter kan både købes i separat eller i sæt. Se eksempelvis vores udvalg af POD startsæt, som passer perfekt til nybegynderen.

Hvordan virker en e cigaret?

I og med at en e cigaret ikke indeholder tobak, fungerer en e cigaret på en ret anderledes måde end cigaretter. I stedet for at afbrænde tobak, indeholder en e cigaret altså en tank (clearomizer) med e-juice, som varmes op af batteriet, så væsken fordamper. Og det er altså denne damp man inhalererer, når man suger på sin e cigaret.

Man kan både finde automatiske og manuelle batterier til e cigaretter. På de automatiske aktiveres batteriet når man suger på mundstykket, mens de manuelle kræver at man trykker på en knap, inden man suger.

Hvilken e cigaret skal jeg vælge?

Hvilken e cigaret skal jeg vælge, spørger du måske dig selv om. Når du skal beslutte hvilken e cigaret du skal vælge, skal du først og fremmest tage stilling til én ting. Nemlig hvilken slags sug du foretrækker. Du skal gøre op med dig selv, om du vil have en variant med MTL-sug eller DL-sug.

Udover hvilket sug du foretrækker, kan du selvfølgelig også kigge på, hvor længe de forskellige modeller holder strøm, eller hvilke der kan lave de største dampskyer. 

Hos Esug har vi også lavet en stor guide til de bedste e cigaretter på markedet i øjeblikket. Den kan du med fordel læse, hvis du vil have ekspert-input til forskellige modellers styrker og svagheder.