Nye E-cigaretregler i Danmark: Oversigt over TPD Lovgivningen

E-cigaret røg

Fra den 7. juni 2017 trådte en ny del af e-cigaretlovgivningen i kraft, som fokuserer på tanken eller clearomizeren på e-cigaretter. Disse skal opfylde strenge krav og godkendes, før de kan sælges. Her finder du en omfattende oversigt over, hvad denne lovgivning indebærer.

Hvad er TPD?

TPD står for Tobacco Products Directive og er en EU-lov, der gælder for alle e-cigaretter. Selvom e-cigaretter ikke indeholder tobak, er de alligevel blevet inkluderet i denne kategori. Disse regler gælder også i Danmark, hvilket har medført betydelige ændringer på markedet i det seneste år.

E-juice Lovgivning

Denne del af TPD er allerede i kraft, og de vigtigste punkter inkluderer:

  • E-væske må maksimalt sælges i beholdere på 10 ml.

Dette gælder for al væske, der indeholder nikotin. Det er stadig muligt at købe e-juice uden nikotin i større beholdere samt baser, som brugere kan blande selv.

  • Nikotinindholdet i væsken må højst være 20 mg pr. ml.

Selvom nogle forbrugere tidligere har brugt væsker med 24 eller 36 mg nikotin pr. ml, er e-cigaretteknologien heldigvis avanceret. Med bedre e-cigaretter udnyttes nikotinen i væsken mere effektivt. Brugere, der tidligere brugte 18 eller 24 mg nikotin, bruger nu typisk 6 eller 12 mg.

  • Væsker skal være godkendt af Sikkerhedsstyrelsen.

Alle nikotinholdige e-væsker skal godkendes, før de kan sælges. Sikkerhedsstyrelsen modtager og eventuelt godkender ansøgninger fra producenter, importører og forhandlere.

 Som forbruger kan du være sikker på, at alle nikotinholdige e-væsker til salg i Danmark er godkendte og overholder Sikkerhedsstyrelsens retningslinjer. Hvis du er i tvivl om en væske, kan du altid tjekke Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside for en liste over godkendte nikotinholdige væsker.

 

Hvilke væsker kræver ikke godkendelse?

Væsker uden nikotin behøver ikke godkendelse. Dette inkluderer færdigblandet væske uden nikotin, nikotinfri base og smagsaromaer.

E-cigaret Udstyrslovgivning

Denne del trådte i kraft den 7. juni 2017, og hovedpunkterne inkluderer:

  • Tankstørrelsen må højst være 2,0 ml.

Når du køber et startsæt, må tanken/pod ikke være større end 2 ml.

Til de fleste modeller kan der tilkøbes større tanke/pods.

  • Tanken skal være børnesikret.

Der er ikke fastlagt en standardmåde at gøre tanken børnesikret på, men visse tanke har en “tryk-og-drej” funktion, lignende dem der findes på husholdningsprodukter. Det væsentlige er, at tanken ikke utilsigtet kan åbnes, og hvert produkt vurderes individuelt af Sikkerhedsstyrelsen.

  • Tanken skal anmeldes til Sikkerhedsstyrelsen med henblik på godkendelse.

På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside finder du en komplet liste over de anmeldte produkter, og styrelsen arbejder konstant på at opdatere denne liste. Da der i øjeblikket indkommer mange ansøgninger om produktgodkendelser, kan der forventes en vis ventetid, inden listen er fuldt opdateret.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *